Handleiding publishtool
Dit is de voorlopige handleiding. Ik ben er nog mee bezig. Dit geeft wel een aardig beeld wat in Publishtool mogelijk is.
Begrippen
In de handleiding worden een aantal begrippen gebruikt. Hieronder een uitleg van deze begrippen.
Assets
Assets zijn bronbestanden. De bronbestanden worden via aparte modules beheerd. Als assets in content geplaatst zijn wordt naar deze assets verwezen via includes. Op dit moment maakt Publimanger gebruik van de volgende assets:
- Afbeeldingen
- Sjablonen
- Voetnoten
- Tabellen (indien gebruik wordt gemaakt van de tabellen module)
Assets kunnen geplaatst worden in de content via de invoeg buttons van TinyMce. Als een asset geplaatst is in de content wordt dit een include genoemd.
Het voordeel van het gebruik van assets is dat deze apart beheerd kunnen worden. Een afbeelding kan bijvoorbeeld vervangen worden door een andere afbeelding en dan wordt dit automatisch aangepast in de content. Een ander voordeel is dat de output aangepast kan worden aan aan het type export. Bijv. voor de website kunnen afbeeldingen met lagere resolutie gebruikt worden en voor de export naar InDesign XML hoge resolutie bestanden.
Stylesheet CSS
De stylesheets (CSS) zorgen voor de opmaak van het document voor de website en de pdf. Stylesheets hebben geen invloed op de inDesign XML export. Default wordt een standaard Stylesheet gebruikt. Je kunt deze uitzetten en vervangen door een zelf gemaakt Stylesheet of aanvullen door je eigen Stylesheets toe te voegen. Een goede uitleg met alle CSS referenties vind je op www.w3schools.com.
In het hoofdstuk stylesheets wordt uitgelegd hoe stylesheets worden gebruikt binnen Publimanger.
InDesign XML
InDesign XML is XML (Extensible Markup Language) speciaal gemaakt voor het geautomatiseerd opmaken van een document in InDesign1. De XML uit Publimanger is voorzien van labels zodat de in Publimanger aangemaakte stijlen, zoals paragraaf- en karakter stijlen, in het document worden doorgeven aan InDesign.
Na het importeren van het document kun je het document snel opmaken door de gebruikte stijlen te voorzien van de opmaak kenmerken. Heb je dit eenmaal gedaan dan kun je hier een template van maken (IDML). Dit template kun je gebruiken voor andere documenten. Zo kun je snel documenten opmaken met een bepaalde huisstijl.
Met Publishtool worden delen van een tekst, zoals koppen, intro of tussenkop van labels voorzien. Deze labels worden meegenomen in het XML-bestand. Zodra het XML bestand in InDesign geïmporteerd wordt worden deze labels geplaatst als paragraaf of karakter stijlen.
Zie voor import in InDesign: XML import opties in InDesign
Class
Classes worden gebruikt in stylesheets. Door aan een gedeelte van de tekst een class toe te kennen kan de vormgeving van dit gedeelte aangepast worden door in een stylesheet een class aan te maken en daarmee de standaard vormgeving aan te passen.
In het standaard stylesheet zijn al een aantal classes opgenomen die je kunt gebruiken (intro, quote, smallquote, koptext, nobreak).
Javascript
Javascript wordt gebruikt om de website interactief te maken.
Modules
Modules zijn componenten die extra functionaliteit aan Publimanger toevoegen. Een aantal modules zijn standaard aanwezig in Publimager. Andere kunnen apart aangeschaft worden.
Hieronder volgt een lijst met de op dit moment ontwikkelde modules:
- Version management (standaard)
- PDF generator (standaard)
- Media module
- Tabellen module
- Sjabloon module
- Footnote module (standaard)
- Extra module (info en meta panel) (standaard)
- Multi-taal module
- Stijl module (standaard)
- API module
Export
Je kunt je document op drie manieren exporteren. Als InDesign XML, Backup XML en als website. Als je het document als website exporteert wordt er een zip file aangemaakt. Deze kun je dan zelf bij een provider plaatsen. De InDesign XML kun je importeren in InDesign. De backup XML kun je weer importeren om een duplicaat van het huidige project te maken of om als backup te gebruiken. Alleen de laatste staat van het document wordt bewaard, de versie geschiedenis wordt niet meegenomen in de back-up.
Daarnaast is het mogelijk een pdf van het document genereren.
Content editor
De Content Editor is een gemodificeerde WYSIWIG HTML editor van TinyMCE. De aanpassingen die gemaakt zijn hebben vooral te maken met het includen van Assets in de Content en het gebruik van voor gedefinieerde stijlen.
Daarnaast zijn er voorzieningen om ervoor te zorgen dat de content van het document gestructureerde is. Je kunt de tekst geen ander lettertype of kleur geven. In plaats daarvan moet je de tekst labellen om de stijl aan te passen. Als je bijv. tekst van een auteur naam anders wilt vormgeven geef je met een stijl aan dat deze tekst een auteursnaam is, Vervolgens geef je in een stijlesheet aan hoe deze naam moet worden vormgeven (bijv. bold met een andere tekstkleur).
Het is daardoor makkelijker om de vormgeving aan te passen en de content van het document wordt beter doorzoekbaar. De vormgeving voor het document wordt apart vastlgelegd en kan later ook makkelijk voor andere documenten gebruikt worden (een vaste huisstijl). De XML export voor inDesign geeft deze informatie over de content door aan inDesign in de vorm van stylen (character styles, paragraph styles en table cell styles.