Handleiding publishtool
Dit is de voorlopige handleiding. Ik ben er nog mee bezig. Dit geeft wel een aardig beeld wat in Publishtool mogelijk is.
Tabellen
Komen er in je document een aantal uitgebreide tabellen die je op een consistente en gestructureerde manier wil vormgeven dan is het aan te raden gebruik te maken van de tabellen module. Wil je enkele eenvoudige tabellen plaatsen dan is dit niet nodig en kun je tabellen aanmaken m.b.v. de tinyMCE editor.
Hoe je tabellen kunt plaatsen in de content hangt er van af of de tabellen module gebruikt wordt. Je kunt per project instellen of je gebruik wilt maken van de tabellen module. Zonder tabellen module (standaard) kun je tabellen direct in de tekst aanmaken. Bij gebruik van de tabellen module worden tabellen op dezelfde manier als afbeeldingen in de content geplaatst. Je kunt de tabellen apart beheren en bewerken. In beide gevallen worden ze omgezet naar inDesign XML tabellen. Alleen bij de tabellen module worden er bij de XML import in inDesign tabel stijlen aangemaakt.
Standaard
Je kunt een tabel plaatsen in de content via de tabel button in de tinyMce Toolbar. Kies tabel invoegen en het aantal rijen en kolommen. Dit aantal kun je later altijd aanpassen de rijen of kolommen toe te voegen of te verwijderen.Je kunt een tabel plaatsen in de content via de tabel button in de tinyMce Toolbar. Kies tabel invoegen en het aantal rijen en kolommen. Dit aantal kun je later altijd aanpassen de rijen of kolommen toe te voegen of te verwijderen. Je kunt ook een tabel kopiëren uit MS Excel en vervolgens plakken in de content.
De uitlijning van de waarden de de tabel cellen zijn aan te passen via de toolbar buttons of door aanpassingen te maken in de cel eigenschappen. De classes die je hieronder ziet zijn aangemaakt in het tabblad stijlen van "Project instellingen".
De vormgeving van de tabel kun je aanpassen via een stijlsheet. Hieronder staat een voorbeeld stijlsheet.
table td {
margin:4px;
padding:2px;
}
.total {
font-weight:bold;
border-top:1px solid #333;
}
Bij de export naar inDesign XML worden de toegekende stijlen en de uitlijning meegenomen. Andere informatie wordt niet doorgegeven.
Tabellen module
Met de tabellen module worden tabellen op een gestructureerde manier van stijl kenmerken voorzien. Daarmee is het mogelijk om via een stijlsheet de tabellen op een gestructureerde en gedetailleerde manier vorm te geven. Bij de export voor inDesign worden deze stijlkenmerken ook meegestuurd en kun je dus ook in inDesign de tabellen op een gestructureerde en gedetailleerde manier vormgeven.
In de eerste twee rijen van de tabel edit staat geef je op welke type content de kolom bevat en welke stijl de kolom krijgt. In de eerste kolom geef je een stijl op voor de rij. In de html worden de rijen en kolommen worden voorzien van een class. Daarmee kun je de specifieke stijl kenmerken van een rij of een kolom in een stijlsheet vastleggen. De tabel cellen krijgen ook een een unieke id waarmee je op cel niveau de stijl kunt aanpassen. De content in een tabel cel wordt omgeven door een span tag waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt nog specifieker de de vormgeving te definiëren.
De tabellen module lijkt in het begin ingewikkelder als werken met gewone tabellen maar als je het eenmaal door hebt zul je erachter komen dat het eigenlijk veel makkelijker werkt.
Bij de invoer van een tabel geef je in de eerste kolom rij de class aan van de rij. De bovenste rij geeft de class aan van de kolom. In de tweede rij geef je aan wat voor type input de cell in die kolom moet hebben. Je kunt kiezen uit:
- text (text, verschillend per taal)
- text_value (text, voor elke taal hetzelfde)
- html (html, verschillend per taal)
- getal (getal, zelfde voor elke taal)
- datum ( volgorde dd-mnd-jaar afhankelijk van taal en land instelling)
- bedrag (2 cijfers achter komma of punt, valuta symbool afhankelijk Valuta prefix, opmaak afhankelijk van taal instellingen)
- true/false (er komen in de output)
- procent (procent)
Bekijk de voorbeelden voor een uitwerking van een tabel die gemaakt is met de tabellen module en hoe die dan wordt vormgegeven met een stijlsheet.
Door een tabel class toe te kennen aan de tabel kun je in het stijlsheet uitzonderingen inbouwen op de normale vormgeving.
Je kunt een tabel downloaden als XML. Dan kun je deze gebruiken als voorbeeld voor een ander document door de XML tabel daar te importeren. Je moet dan wel ook dezelfde tabel stijlen aanmaken voor het andere document.
Tabellen module multi language
De tabellen module in combinatie met meerdere talen behandeld bepaalde kolommen als invoer voor alle talen hetzelfde, en bepaalde kolommen als taal afhankelijk. De taal afhankelijke moeten per taal apart ingevoerd worden. De taal afhankelijke kolommen zijn de kolommen waarvan de unit text of html is.